• Nys-machinery_home-04
  • Nys-machinery_home-01
  • Nys-machinery_home-02
  • Nys-machinery_home-03
Gepubliceerd op 5 mei 2014

Een bakwand: steeds meer maatwerk

“Een bakwand wordt de laatste jaren steeds meer maatwerk. Er worden nog steeds veel standaardbakwanden verkocht, maar in veel zaken wenst men tegenwoordig een bakwand op maat”. Dat vertelt Rudy Nys, zaakvoerder van Nys Machinery Equipment uit Aartselaar. De firma Nys is al meer dan 32 jaar actief in de frituurwereld en wordt gezien als één van de specialisten op het gebied van friteuses, bakwanden en alle mogelijke apparatuur voor de frituur- en snackwereld.

“De naam ‘bakwand’ betekent oorspronkelijk dat deze tegen een wand geplaatst werd, vandaar de benaming. Het betekende dat de uitbater altijd met de rug naar zijn klanten toe werkte. Tegenwoordig heb je counters die zodanig geplaatst worden dat al het werk met het gezicht naar de klant toe wordt gedaan. Behalve het voordeel van het voortdurend oogcontact met de klant en het zicht op de zaak, is het counter principe ook ruimtebesparend. De functie van de losse toonbank in de klassieke situatie, die vrijwel altijd ook als voorraad/koelopslag van snackproducten dienst doet, wordt bij de counter bakwand volledig geïntegreerd boven het feitelijke frites- en snack bakgedeelte en de afzuiging”.

Een en ander wil niet zeggen dat de traditionele bakwand heeft afgedaan. Rudy Nys: “Absoluut niet. Er is niets mis met de huidige ‘klassieke’ bakwand, dus zomaar overgaan naar een andere aanpak raad ik niet aan. Wel is het verstandig – zeker als er op afzienbare termijn toch een vernieuwing of aanpassing van de apparatuur is te voorzien – goed na te denken over deze nieuwe werkwijze.

Bakwand met liftsysteem

Een groot voordeel van de laatste ontwikkelingen bij de friteuses is ook het automatische ‘liftsysteem’. Rudy Nys legt uit: “Het komt er op neer dat het voorbakken van de frieten geautomatiseerd verloopt. Eenmaal op de knop gedrukt komt het mandje met frieten automatisch omhoog van zodra de frieten correct zijn voorgebakken. De frieten zijn perfect gebakken en het scheelt tijd en personeel”.

Een andere evolutie van de laatste tijd is de perfectionering van de vetfilters. “Als het vet gefilterd wordt, zorgt de kruimvanger onderin de ketel voor de eerste, grove filtering. Daarna wordt ht vet nog eens gefilterd door een zogenaamde ‘miroil-filterzak’ en daarna vindt de fijnste filtering plaat door een ‘pad’, die is geïmpregneerd met magnesol poeder en de opgeloste vervuiling absorbeert. Hierdoor blijft het vet langer fris en dat draagt weer bij tot een betere kwaliteit van de gefrituurde producten. We noemen dit het Active Triple Filtration systeem. Bijkomend voordeel is ook dat je enorm op et bespaart. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar”.

Volgens Nys gaat een bakwand meer dan 10 jaar mee. De prijs wordt sterk bepaald door de wensen van de friturist. “Die kan variëren van 25 tot 85 000 Euro”. Naast bakwanden, friteuses en alle mogelijke apparatuur voor frituren verzorgt Nys – indien gewenst – ook de complete inrichting van een frituur. “Van ontwerp tot sleutel op de deur. En daarnaast hebben we ook nog een uitgebreid aanbod occasies“, aldus Nys.

Download het interview (pdf).

Neem contact op met ons

Vraag een offerte aan

Copyright © 2019 - Dexville | sitemap - disclaimer - privacy policy - cookie policy

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies laten ons toe om u gepersonaliseerde inhoud en services aan te bieden en om uw gebruikservaring op deze website te verbeteren. Door verder te gaan op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.

Meer weten